Vaniljbulle

Dessa var otroligt goda, vanliga personer som ser dom kanske tycker att det är vaniljkräm med bulla o inte tvärtom. Men jag gillar vaniljkräm :P dessa får 9 av 10 otroligt goda vaniljbullar.


1 hel sats blir ca 36 vanilj bakelser (lite osäker här för jag åt så mycket deg) och kostar 8.1kr att göra, alltså ca 0.2kr / vaniljbulle


Degen:
40g jäst____________________0.5kr
1 dl socker__________________
100g margarin/smör___________2kr
3 dl mjölk___________________2kr
2 krm salt___________________0.1
2 msk honung (flytande)_________1kr
1 l vetemjöl___________________
1 ägg eller lite mjölk (pensling)____--- (1.5kr för ägg)

ugn 200 grader.


Vaniljsås / marsánsås 2port______2.5kr


Tillagning:

1. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt sockret.

2. Smält margarin/smör i en kastrull och tillsätt mjölken, värm detta till 37 grader.

3. Häll lite av detta ner till jästen och rör ut det (tills jästen är helt utrörd), tillsätt sedan resten av vätskan.

4. Tillsätt salt, honung och vetemjöl (tills degen blir bra) och knåda detta till en fin deg.

5. Låt degen jäsa i 30min med bakduk.

6. Dela degen i 3 och kavla ut alla bitarna till rektanglar som är ca 30*50cm, smöra dessa (jag använde lätta), sockra lätt och strö på vaniljsocker. vik sedan på mitten så att ni får en bit som är ca 15*50cm.

7. Vi skall nu göra remsor, börja med ett rakt skär från den sidan som är 50cm och skär rakt till andra sidan som är 50cm. upprepa detta med ca 3cm mellanrum.

8. Vi skall nu göra "byx ben", skär från den 50cm långa sidan som är öppen och skär rakt upp, lämna 2cm till toppen.

9. Snurra byxbenen ifrån varandra och gör sedan en knut av dina trådar. Vik den lilla 2cm flärpen som ni tycker blir snyggt (försök få lite extra deg i mitten då vi skall tillsätta vaniljsås där senare).

10. Placera bullarna på bakpappers klädda galler eller plåtar (jag gillar galler för en jämnare värme), låt dessa jäsa i 30min övertäckta.

A. Tillaga marsánsåsen eller vaniljsåsen, använd mindre mjölk än vad som står på förpackningen för 2portioner så ni får en fylligare sås, det blir mer som en tjock kräm, och ställ in i kylen.

11. Pensla med ett uppvispat ägg eller mjölk, strö på florsocker, och tillsätt den tjocka vaniljsåsen. i mitten i eran "grop".

12. Grädda i 200grader tills dom blir gyllenbruna (ca 10-15minuter)

Inga kommentarer: