Potatisgratäng

Denna är en av dom magraste potatisgratängerna som jag vet och samtidigt mycket god!

Den är otroligt lättlagat och tar ca 20min innan den är färdig. Passar väldigt bra till kött eller fisk rätter. Modifiera gärna denna efter eget tycke då det finns så många olika varianter :D

Den får 8 av 10 möjliga.

3-4 Portioner. Pris 6.3kr ca 0.42kr/portion

6medelstora potatisar.________2kr
1.5dl matlagningsgrädde_______4kr
3 krm salt_________________0.1kr
2 krm svartpeppar___________0.2kr
Ugn 200 grader

//här är receptet klart (den övre bilden) men eftersom det finns många varianter kan vi ta upp några av dom vanligaste (detta är anpassat till 3-4portioner). 2 pressade vitlöksklyftor (blandas med grädden), 1 gul lök (blandas i grädden eller varvas i formen), skivad zucchini (varvas med potatisen), svamp (varvas med potatisen), många har även mjölk i, ofta lika mycket som man haft i grädde eller aningen mer men det förekommer att man byter ut grädden helt. sen har många rivenost (så att det täcker all potatis)

Tillagning
ALTERNATIV 1 (Den översta bilden blir resultatet)
1. skölj och skala potatisen sedan skivar ni upp den. Jag brukar använda osthyveln för detta det blir väldigt fina och tunna skivor av potatisen.

2. lägg potatisen i en ungssäkerform. Salta och peppra efter eget behag.

3. Tillsätt grädden och häll den på ett sådant sätt att den får med sig en del av kryddorna.

4. Grädda mitt i ungen i ca 20min på 200grader.


ALTERNATIV 2
1. Samma som alternativ 1

2. Tillsätt grädde, vitlök, gul lök, skivad potatis samt salt och peppar i en kastrull och låt detta koka till potatisen blivit mjuk.

3. häll detta i en ungssäkerform och strö på osten

4. Grädda mitt i ungen i ca 30min på 200grader


TIPS
Använd osthyveln vid skivning av potatisen.
Använd en ungssäkerform som är grund då potatisen blir färdig snabbare. (många andra gratänger med tjockare skivor och djupa former har en gräddnings tid på 50min)
Ta ut gratängen när potatisen blivit mjuk.

Inga kommentarer: