Gotlandsbröd

Detta är det godaste grova brödet som jag vet om, det är nyttigt och sammtidigt väldigt saftigt. Detta recept kommer ifrån en person som heter Adelé.
Den får 8 av 10 möjliga i hela bröd kategorin.

En sats tar ca 1h att göra (omkring 10min aktiv tid resten i ugn). Det blir ca 30 mackor på en sats (1.5cm tjocka) och det kostar 19.1kr att ta fram. Ca 0.64kr per macka.

Vad som behövs
4 dl groft/fint rågmjöl____2kr
4 dl grahamsmjöl_______2kr
4 dl vetemjöl__________1kr
4 tsk bikarbonat_______3kr
1 krm salt____________0.01
1 1/2 dl lingonsylt______2.5kr
1 1/2 dl sirap_________3kr (brödsirap)
7 dl filmjölk__________5.6kr

Ugn 175 grader (nedre delen)
Form 1.5 l

Tillagning
1. Sätt på ungen på 175 grader. Blanda dom 3 mjölsortertna, bikarbonat och salt i en bunke.

2. Tillsätt lingonsylt, sirap och filmjölken och rör detta till en smet (den skall se lite grå och tråkig ut)

3. Häll smeten i en smörad brödform och grädda i nedredelen av ungen i 45min på 175 grader (vi använde 2 mindre brödformar för en helsats).

1 kommentar:

Anonym sa...

Detta bröd är hur gott som helst! Jag har i en tsk salt + en msk brödkryddor, då blir det ännu godare;)