Summa ca 16:50 för en hel sats med 10 stora tekakor (1tekaka=4eller8bitar i normala fall).
100g jäst_________2kr
2dl socker________4kr
1l vatten_________0kr
150g margarin _____2kr
2tsk salt _________0.05kr
2d fint rågmjöl
3l vetemjöl ca 1,9kg _______8kr (3.2l, rågmjöl är inräknat) //rågsikt kan användas men inte lika gott (2,6l vetemjöl och 6dl rågsikt)
Ungen skall vara på 275 grader
1. Smula jäst och socker i bunken
2. Smälta margarin och häll i 4dl vatten, i en gryta. Detta får bli ganska så varmt (gör inget om det kokar)
3. 6dl vatten tillsätts i grytan med matfett och vatten, (37grader varmt som slut temp) detta häls ner i bunken med jäst och socker
4. Tillsätt salt rågmjöl och vete mjöl. //sätt i vetemjöl tills degen känns bra (ca 3l)
5. Täck över och jäs 35-40min
6. Dela degen i 10delar, gör fina runda bullar (blir finare kakor), färdiga bullar får ligga
under en handduk //hållreda på ordningen, när alla bullarna är färdiga, börja och kavla
den första bullen
7. Nagga kakor och låt jäsa i 20min //ej under duk. och gärna på blakplåts papper (för enkel
flytt till ungs former senare)
8. Grädda i 275grader //ej så högt upp i ungenen, gärna under mitten på ungnen och i 4-5min //håll koll efter 4min
Tips
Gör inte bröden för tunna dom blir mycket godare om dom har lite tjocklek.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar